Blog AFTennis

Kaj lahko vi naredite za TZ in kaj lahko TZ naredi za vas?

V zadnji kolumni sem bralce v zaključku prosil, da pošljejo vprašanja ali svoja mnenje vezana na razvoj teniških igralcev in igralk. Vas zanima, koliko mnenj in vprašanj je prišlo? Niti eno. Kaj to pomeni? Da spletna stran aftennis.si ni obiskana, da to nikogar ne zanima, da je kolumna zanič... Glede na to, da so podatki o obiskanosti strani dobri, najbrž to nekatere zanima in tudi zagotovo ljudje ne hodijo večkrat preverjat slabih stvari.

 

Problem je pravgotovo drugje. V našem razmišljanju, kjer mislimo in delujemo tako, da lahko vse naredimo sami in da sami lahko naredimo najbolje. To pa je zelo nevarno in po mojem mnjenju tudi napačno razmišljanje. To dokazuje tudi razvoj naše družbe, načinov komunikacije, količine dostopnih informacij..., kjer gredo stvari ravno v nasprotno smer. V smer sodelovanja, timskega pristopa, povezovanja, menjave mnenj, izkušenj, informacij... Tukaj pa nam do razvitega sveta manjka še kar nekaj korakov.

 

Sedaj pa k današnji tematiki. Za začetek vprašanje. Ste že slišali koga, to pomeni trenerja, igralca, starša..., ki bi dejal: »Naša teniška zveza pa res dobro dela«, ali pa »Z delom naše teniške zveze sem pa res zadovoljen«. No, zanesljivo tega še niste slišali, pa naj gre za slovensko, hrvaško, nemško ali angleško teniško zvezo. Ne glede no to, kakšne programe ima zveza, kolikšen je budžet zveze ali kako uspešni so igralci in igralke.

 

Tako lahko kot izhodišče postavimo, da z delom teniške zveze ni nihče zadovoljen. Ampak vseeno, teniška zveza je bila, je in bo. Lahko zamenjate državo in tako namesto s slovensko, ne boste zadovoljni s tujo zvezo. Vendar s tem problema ne boste rešili.

 

V trenutku ko se s tem sprijaznite, potem bi bilo smiselno, da začnete razmišljati kaj teniška zveza dela za vas in kaj vi lahko naredite zanjo. To velja, za vse, tiste, ki nastopate kot trenerji, igralci-ke ali starši.

 

Kaj lahko teniška zveza lahko naredi za vas?

 

Navedel bom podoročja, kjer mora zveza delovati, od tega pa imajo korist igralci-ke, trenerji, starši, klubi...

 1. Pripravi strateški in dolgoročni programi razvoja tenisa v državi
 2. Zagotovi finančna, materialna sredstva in kadrovske potenciale za izvedbo programov teniške zveze
 3. Vzpostavi okolje in pogoje za delovanje teniških klubov in drugih članov zveze
 4. Postavi optimalna pravila igre po katerih se izbirajo organizatorji tekmovanj, igralci za selekcije, trenerji, sodniki...
 5. Zagotovi finančna sredstva za razvojni program za mlade igralce-ke
 6. Zagotovi razvojno naravan program za FC in DC igralce-ke
 7. Vzpostavi in razvija celovit tekmovalni sistem za vse starostne kategorije (U8-11, U12, U14, U16, U18, M, Ž, veterani, rekreativci), ravni igralcev (regijski, državni, mednarodni) in vrste (posamični, dvojice, ekipna, ligaška)
 8. Organizira priprave in treninge za vse starostne kategorije
 9. Organizira temeljno in dodatno izobraževanje in usposabljanje za sodnike, trenerje in druge, ki delujejo na področju tenisa

 

Ker vsi zelo dobro poznate delovanje zveze, sami presodite na katerem področju zveze deluje, oziroma kje deluje ustrezno in kje bi lahko delala bolje.

 

Sedaj pa pogled z druge strani, vaše. Kaj lahko vi naredite za zvezo?

 1. Spoštujte pravila zveze.
 2. Če s pravili niste zadovoljni, argumentirajte zakaj so slaba in uporabite formalne poti za spremembo pravil – preko organov zveze.
 3. Udeležujte se aktivnosti, ki jih zveza organizira in izvaja, pa naj gre za državno prvenstvo, priprave, testiranja, trenerski seminar...
 4. Razmišljajte pozitivno in v delu zveze najprej prepoznajte dobre stvari, če teh res ni potem uporabite nasvet št. 2. Širite pozitivno razmišljanje in ne kritizirajte zveze po nepotrebnem.
 5. S svojimi razmišljanji, informacijami in izkušnjami sodelujte pri pripravi strateških dokumentov zveze.
 6. Vključujte se v delo zveze, na področju, kjer z delom zveze niste zadovoljni oziroma tam, kjer mislite, da lahko pomagate.
 7. Ne uporabljajte strategije delovanja »bombončkov in kislega grozdja«, kar pomeni, da tisto, kar vam ustreza, sprejemte, tisto kar pa vam pri programu zveze ni všeč, zavržete.

 

Tudi tukaj sami na hitro analizirajte svoje delovanje in brez težav boste dobili odgovor, kakšno je vaše delovanje.

 

Na koncu pa samo še tole, ko se postavljate na stališče, da nacionalna teniška zveza dela slabo, potem se spomnite, da smo vsi del istega športa in da ta delitev na naše in vaše tukaj ni ravno konstruktivna, je pa zanesljivo najlažja. Krvi so drugi, ne jaz.

 

Temeljno vprašanje je: Ali lahko to spremenimo?