Blog AFTennis

Kaj lahko starši naredite za svoje igralce, da bodo bolj zadovoljni?

Krivce za vse vrste težav in problemov običajno iščemo izven nas samih. In to še predno, smo na situacijo pogledali s trezno glavo, z malo distance ali časovnim zamikom. Najbrž gre za običajen človeški odziv, da so za naše težave in probleme krivi drugi. Pri teniških problemih in težavah, ki jih imajo teniški starši, ni nič drugače. Za vse je kriv nekdo drug. To je sicer dober občutke, ki ne poškoduje našega ega, pa vendar ni niti najmanj koristen in še manj produktiven. S tem manevrom namreč problema ali težave ne rešimo, pač pa samo prenesemo na drugega.

 

Zato bi tudi v tenisu veljalo pravilo: »Pomagaj si sam in (teniški) bog ti bo pomagal.« Milsim, da to lahko velja tudi za težave in probleme, ki jih imate teniški starši.

 

V nadaljevanju bom poskušal predstaviti nekaj tipičnih vprašanj teniških staršev.

 

Vprašanje št. 1: Ali moj sin/hči trenira v pravem klubu?

To je vsekakor ključno vprašanje, vendar enostavno rešljivo. Za tiste, ki imate v mestu ali vasi samo en klub, je to vprašanje odveč. Za tiste, ki imate več izbire, pa si natanko preberite prejšnjo kolumno ter obiščite vse klube in oceniti njihovo ponudbo.

 

Vprašanje št. 2: Ali ima moj sin/hči ustreznega trenerja?

Tudi ta težava je enostavno rešljiva. Preverite kakšne strokovni naziv ima vaš trener. Trenerji D so usposobljeni za delo z začetniki, trenerji C, B in A za delo s tekmovalci. Preverite ali se trener udeležuje licenčnih seminarjev in trenerskih konferenc. Preverite kakšne so njegove reference, koga je treniral, kakšne rezultate so imeli ti igralci-ke... Tovrstne podatke obvezno preverite pri izvoru, torej pri igralcih in igralkah (svetovni splet hrani skoraj vse), saj število švicarskih ali španskih trenerjev, ki so trenirali Federerja ali Nadala, narašča z njuno uspešnostjo in jih je že toliko, da zmanjka dni v letu.

 

Vprašanje št. 3:Ali ima moj sin/hči optimalen teniški program?

Tu je odgovor nekoliko bolj zapleten, zato ga bom kar najbolj poenostavil:

  • ali sta igralec-ka in trener postavila časovno in vsebinsko opredeljene cilje
  • ali igralec-ka rad obiskuje treninge
  • ali igralec-ka napreduje v igri, na jakostni lestvici, premaga tekmeca, ki ga še ni...
  • ali igralec-ka želi trenirati tudi izven rednega teniškega programa
  • ali trener daje dodatna navodila (prehrana, kondicija, priprava na tekmo...) in teniške ali kondicijske domače naloge
  • ali trener obiskuje turnirje in vas obvešča o dogajanjih na turnirjih

 

Če ste na ta vprašanja odgovorili z da, potem imate pravega trenerja.

 

Dodaten nasvet: Če s trenerjem svojega sina ali hčere niste zadovoljni, potem tega ne razlagajte na dolgo in široko, še najmanj pa pred otroci, s tem boste že načeli avtoriteto potencialnega novega trenerja. Zberite čim več podatkov, analizirajte situacijo in se odločite: ostanem ali grem. Ne zamenjam ali zamenjam trenerja.

 

Vprašanje št. 4: Ali moj sin/hči tekmuje na pravih turnirjih?

Zelo enostaven odgovor. Če zmaga večkrat kot izgubi potem je odgovor da, če je porazov več, potem izberite nižji rang tekmovanj, če samo zmaguje, potem izberite višji novo turnirjev.

 

Vprašanje št. 5: Kako lahko sinu/hčeri pomagam na tekmi?

Odvisno od tega, kako igralec-ka dojema vašo prisotnost. Če ga na tekmi ne motite in menite, da lahko obvladate svoje obnašanje, potem bodite na tekmi prisotni. V kolikor pa med tekmo: krilite z rokami, si pulite lase in grizete nohte, zavijate z očmi, nervozno hodite okrog igrišča in se skrivate za grmi in drevesi, živčno prižigate cigareto za cigareto, morate vsake 15 min. na kozarček žganjice... ali delate kaj podobnega, potem vam ogled tekme tudi zaradi vašega zdravja, toplo odsvetujem.

 

Vprašanje št. 6: Kako naj se z sinom/hčero pogovorim o tenisu?

To je včasih težko, še posebno s pubertetniki. Zato je najslabše, da igralce-ke stalno zaslišujemo ter skupne obroke zamenjamo za pranje glave, dolgotrajne teniške analize in postavljanje številnih neumnih vprašanj, na katere po možnosti še sami odgovarjamo.

 

Da bom kolumno lahko končal resno, bralce prosim, da mi pošljete svoja vprašanja o tej tematiki.

 

Naslednjič: Kaj lahko teniška zveza naredi za vas in kaj lahko vi naredite za zvezo