Blog AFTennis

Denisovo mnenje o odhodu na študij v ZDA

Pozdravljen Aleš!


Prebral sem članek o študiju v ZDA. Verjetno je že kar nekaj časa od tega, ker še v članku Obama ni zmagal na predsedniških volitvah, ampak vseeno želim podati komentar, da se z večino navedb strinjam. Zmotila pa me je trditev, da če želite uspeti v tenisu potem ne smete odditi na študij v ZDA, ker to še ni nikomur uspelo. Kaj pa pomeni uspeti v tenisu? 1. mesto na ATP /WTA, 10. mesto, 50., 100., 200. mesto, mogoče zmagati en ATP / WTA turnir? Ali pa se prebiti v polfinale dvojic? Kaj pa zmaga pri mešanih dvojicah? Je to uspeh? Ne vem kakšna je statistika slovenskih igralcev in ostalih igralcev, ki smo študirali v ZDA in končali ali nadaljevali tekmovalne kariere po študiju. Vem pa, da nas je veliko zapravilo izjemne priložnosti v smislu profi kariere. Prepričan pa sem, da je mnogo igralcev iz ameriških univerz, ki so dosegli in dosegajo zelo odmevne in vrhunske teniške rezultate in tudi živijo od tenisa, če je denar merilo uspeha.

Da američani ponujajo fantastično izobrazbo, lahko trdim za ekonmsko področje, kjer sem sam po vrnitvi v Slovenijo izredno hitro napredoval in še ne po dveh polnih letih delovne dobe postal regionalni direktor za tujo banko in kasneje po 5 letih komercialni direktor ene največjih gradbenih podjetij v Sloveniji, sedaj pa uspešno vodim svoje investicijsko podjetje. Sebe ne smatram kot nadpovprečno pametnega človeka in ves uspeh pripisujem izkušnjam in znanjem, ki sem ga pridobil na univerzi v ZDA. Poleg izobrazbe pa ponujajo ameriške univerze, kot ste tudi sami omenili fantastične športne programe, med njimi tudi tenis. Programi zajemajo celoten spekter teniških treningov od tenisa, kondicije do prehrane in psiholoških priprav, ki pa je vse skupaj izjemno pomebno za končni uspeh. Kolikor se spoznam na situacijo na teniškem prizorišču v Sloveniji mislim, da nikjer niti malo ne diši po kakšnem celovitem in sistematičnem delu z mladimi tenisači. Torej moje mnenje za slovenske nadobudne tenisače, kateri se vsi spopadjo z premalo kvaliteninimi in nemotiviranimi treningi, po vrhu vsega pa še z finančnimi težavami je odhod na študij v ZDA prava odločitev tudi v smislu nadaljevanja profi kariere. Nekdo, ki v mladinski konkurenci beleži dobre rezultate si lahko utre t.i. "free ride" v fantastične teniške programe in poletni čas izkoristi za igranje profi turnirjev. V primeru uspehov lahko pavziraš na univerzi in nadaljuješ z turnirji. So določene restrikcije za katere se je potrebno na sami univerzi predhodno pozanimati v izogib kasnejšim težavam. Najpomembneje pa je, da je potrebno spremeniti miselnost! Odhod na študij v ZDA NE pomeni konec teniške kariere ali profi upov, za katero lahko trdim, da nas je veliko slovenskih tenisačev, če ne vsi, tako razmišljalo.

Odhod na univerzo v ZDA, ki ima dober program je lahko pričetek "walk to the victory line!!" Lahko je tisti prehod iz mladinske v profi kariero. Univerza ti ponudi izredne pogoje za trenirat kakršnih ni v nobenem teniškem centru v Sloveniji in verjetno tudi zelo malo v Evropi ob astronomskih cenah. Univerze ti ponudijo poleg teniškega trenerja brezplačno ponudijo tudi psihologa, fizioterapevta, kondicijskega trenerja, da ne govorim o opremi, centrih in tekmovalni konkurenci. Torej na igralcu je, ali je dovolj sposoben izkoristiti vse te dane okoliščine in poleg študija, ki ga je seveda potrebno redno opravljati stopiti korak naprej ali pa konča študij in konča športno kariero. Prepričan sem, da je odhod na ameriško univerzo prava odločitev tudi v smislu nadaljevanja teniške profi kariere. In to je sporočilo, ki ga moramo dajati mladim nadobudnim tenisačem!!

Konec koncev je pa to le moje mnenje, ki sem ga želel deliti s tabo.

Celotni ekipi želim veliko uspehov pri nadaljvanju vašega dela.

Lep pozdrav,
Denis